Depressie kan vaatziekten veroorzaken

Mensen die depressief zijn of last hebben van een angststoornis, hebben een groter risico op hart- en vaatziekten zoals etalagebenen, een vernauwing van de bloedvaten in de benen, dan mensen zonder depressie of angststoornis. Dat concludeert onderzoekster Adrie Seldenrijk van VU medisch centrum in Amsterdam. Haar bevindingen staan in het augustusnummer van het vaktijdschrift Journal of Psychosomatic Research.

Voor haar onderzoek vergeleek Seldenrijk 2115 mensen met een depressie of angststoornis met 602 gezonde personen. "Het idee bestond al langer dat er verband tussen depressie en angst en slagaderverkalking was, maar het was nog nooit eerder met zo'n grote groep mensen onderzocht."

Hoe het komt dat er verband is tussen de twee is volgens Seldenrijk nog niet helemaal bekend maar wordt onderzocht. Waarschijnlijk heeft het te maken met stress, waarbij niet bekend is of spanning een oorzaak of gevolg is van depressie of angst. "Door met name langdurige stress kan je lichaam ontregeld raken, waardoor immuunsystemen worden aangetast. Dat is een van de factoren die vaatziekten kunnen veroorzaken", legt Seldenrijk uit.

"Het komt in ieder geval niet doordat die mensen roken of overgewicht hebben, wat je vaak ziet bij mensen met een depressie of angststoornis, want de resultaten zijn daarop gecorrigeerd."

Het onderzoek maakt deel uit van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA).