Balkenende hoopt op 'privileges' als oud-premier

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) denkt dat als hij geen minister-president meer is hij nog steeds kan rekenen op uitnodigingen voor evenementen. Dat zei hij maandag tijdens de MaartenMemorial, waarbij Balkenende in een oranje Lotus het eerste rondje van de rit op het circuit van Zandvoort reed.

in de auto zat ook een vriend van Maarten van Sten, naar wie het evenement is vernoemd. Maarten van Sten overleed in augustus 2003 aan de gevolgen van een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Sinds 2004 organiseren vrienden van hem het evenement. Maandag vond de zevende editie plaats.

Tijdens het evenement reden honderd kankerpatiënten als bijrijder mee in exclusieve auto's van Rotterdam via Amsterdam naar het Circuit Park Zandvoort. Daar werd nadat Balkenende meereed in het eerste rondje twee uur lang gereden. Doel van de rit is kankerpatiënten een dag te laten vergeten dat ze ziek zijn.

Balkenende is een groot autoliefhebber. Momenteel is hij nog demissionair premier, maar dat zal veranderen als er straks een nieuw kabinet aantreedt. Gevraagd naar of hij straks uitnodigingen voor dit soort evenementen niet zal missen, antwoordde hij dat hij ook als oud-premier denkt 'nog op privileges' te kunnen rekenen. Balkenende kon er maandag ook duidelijk geen genoeg van krijgen: hij stapte van de ene in de andere auto om nog een rondje te kunnen scheuren.