Rutte: Andere opties onbespreekbaar

VVD-leider Mark Rutte noemt andere opties dan een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV onbespreekbaar. Voor andere varianten is hij 'niet meer beschikbaar', zegt hij vandaag in De Telegraaf.

Nadat vrijdagavond bleek dat er een rechts minderheidskabinet aan zit te komen, vroegen de PvdA, D66 en GroenLinks een Kamerdebat aan. Voor dat debat komt de Kamer woensdag terug van reces.

GroenLinks-leider Femke Halsema noemde het 'democratisch uiterst discutabel' dat er wordt gewerkt aan een minderheidskabinet. D66-leider Alexander Pechtold wees erop dat Koningin Beatrix informateur Ruud Lubbers had gevraagd eerst alle opties voor een meerderheidskabinet te bekijken.

Ook PvdA-leider Job Cohen is niet tevreden, maar hij huilt volgens Rutte 'krokodillentranen'. Hij heeft zichzelf volgens de VVD-leider buitenspel gezet, waardoor hij de 'matchmaker' van rechts zou zijn. "Hij vroeg ons te onderhandelen over rechts en nu dat lukt, is hij boos."

Cohen pleit nu voor een breed kabinet met VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en D66. Toen paars-plus (dezelfde combinatie, maar dan zonder CDA) nog niet was afgeschoten, wilde hij niet aan deze brede variant.