Tanja bij andere commandant na zware gevechten

De Nederlandse guerrillastrijdster bij de FARC Tanja Nijmeijer is na zware gevechten overgeplaatst naar een andere commandant. Haar eerdere commandant Mono Jojoy levert zware gevechten met het Colombiaanse leger. Hij beval haar naar een andere eenheid te vertrekken, meldt de Colombiaanse krant El Tiempo op basis van bronnen bij de FARC.

Tanja is volgens de bronnen in ieder geval nog in leven. Haar nieuwe commandant Mauricio, is eveneens lid van het centrale commando van de FARC. Zij bevindt zich nog steeds in de jungle in het departement Meta ten zuiden van de hoofdstad Colombia. Nijmeijer vertrok in 2002 naar Colombia om als vertaalster voor de marxistische rebellenbeweging te werken.

In juli 2007 vond het leger dagboeken van Tanja bij een inval in een kamp van de FARC waarin zij de beweging bekritiseert. Gevreesd werd dat zij mogelijk zou worden omgebracht. Haar vader wist in maart van dit jaar 'uit betrouwbare bron' te melden dat zij nog leeft. Inmiddels is ook een film verschenen over Tanja, waarin haar moeder en zus naar Colombia vertrekken om haar op te roepen bij de beweging te vertrekken.

Tanja bij andere commandant na zware gevechten
Tanja bij andere commandant na zware gevechten (Foto: Novum)