Honderden nieuwe bosbranden in Rusland

Door droogte en de zomerhitte zijn honderden nieuwe branden ontstaan in wouden en op velden in Rusland. Brandweermannen wisten wel enkele brandhaarden rond Russische steden onder controle te krijgen. Dat heeft het ministerie van noodgevallen zondag gezegd.

De branden in het westen van Rusland ontstonden vorige week en hebben inmiddels aan 28 personen het leven gekost. Bijna tachtig dorpen en stadjes zijn door het vuur beschadigd of in de as gelegd. Duizenden mensen zijn geëvacueerd uit gebieden die op het pad van het vuur liggen.

Met behulp van militairen en vrijwilligers trekken meer dan 22 duizend brandweermannen ten strijde tegen de bosbranden, die woedden in de omgeving van Moskou en in enkele provincies ten zuiden en oosten van de Russische hoofdstad.

De regio rond de stad Voronezj is zwaar getroffen. De helft van de driehonderd huizen in het dorp Maslovska is tot de grond toe afgebrand. De branden rond Voronezj waren zondag onder controle, maar elders braken nieuwe uit. In totaal staat 128 duizend hectare grondgebied in brand.

Een groot deel van het westen en midden van Rusland heeft te kampen met mogelijk de ergste droogte sinds 1972. Deze zomer is de heetste die in honderddertig jaar tijd is gemeten. Eerder mislukte de oogst al grotendeels door de droogte, maar daarbovenop verslindt het vuur nu ook nog eens grote oppervlaktes graan en andere gewassen.