'Te veel chemicaliŽn gebruikt in Golf'

Bij het opruimen van gelekte olie in de Golf van Mexico zijn te grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt. Dat hebben onderzoekers van het Amerikaanse Congres gezegd. De Amerikaanse kustwacht had toegezegd dat duizenden liters van het goedje gebruikt mochten worden, terwijl de voorschriften stelden dat er slechts zelden gebruik van mocht worden gemaakt.

In een zaterdag vrijgegeven brief schreef de Republikeinse senator Edward Markey dat BP in plaats van zich te schikken naar de federale regelgeving 'de oceaan bombardeerde met deze chemicaliën, terwijl de kustwacht hen hun gang liet gaan'.

De chemicaliën braken de olie op in kleine druppeltjes die gemakkelijker door bacteriën konden worden verteerd. De langetermijneffecten van de chemicaliën zijn echter niet bekend.

Het overvloedig gebruik van de chemicaliën verklaart waarom er zo weinig olie op het wateroppervlak drijft, zei Larry McKinney van het Harte Instituut dat onderzoek verricht in de Golf van Mexico. Of dit voordeel opweegt tegen de risico's is een 'punt van discussie'. De kwetsbare kust is beschermd tegen ernstiger gevolgen van aangespoelde olie, maar eitjes en larven van krabben en garnalen kunnen zijn gedood.