[F1] Uitslag Grand Prix van Hongarije

De Formule 1 Grand Prix van Hongarije is gewonnen door Mark Webber. De Australiër rondde een dominant weekend van Red Bull af met een afgetekende zege. Fernando Alonso werd tweede, voor Sebastian Vettel. Kampioenschapsleider Lewis Hamilton kwam niet aan de finish.

Sebastian Vettel mocht van poleposition vertrekken na zijn sterke optreden in de kwalificatie. Red Bull-teamgenoot Mark Webber stond naast hem, met daarachter de Ferrari's van Fernando Alonso en Felipe Massa. Kamui Kobayashi werd naar plaats 23 op de grid teruggezet omdat hij een rood licht in de pitstraat over het hoofd had gezien.

De beste start was voor Vettel, maar de Duitser kreeg meteen Alonso naast zich. Een goede start was er ook voor Vitaly Petrov die van plaats zeven naar de vijfde stek klom. Een slechte start was er voor Jenson Button die van plaats elf naar vijftien zakte, terwijl Kobayashi na een ronde zestiende lag.

Hamilton slaagde erin om in de tweede ronde Petrov te passeren en zo naar plaats vijf te klimmen. Jaime Alguersuari blies de Ferrari-motor van zijn Toro Rosso op en was de eerste uitvaller van de dag. Vooraan liep Vettel meteen weg bij de rest van het veld, terwijl Alonso pogingen deed om de Duitser bij te houden. Verder naar achteren ging Vitantonio Liuzzi in de fout, waardoor de Italiaan twee plaatsen verloor aan Button en Kobayasi die hierdoor veertiende en vijftiende lagen.

Vettel had na tien ronden al een voorsprong van negen seconden op Alonso die werd achtervolgd door Webber die wel sneller kan, maar opgehouden werd door de Ferrari van de Spanjaard. Verder naar achteren kende Michael Schumacher een probleem met zijn remmen, waardoor hij rustig aan moest doen.

Na vijftien ronden kwam de safety car naar buiten omdat er een deel van de voorvleugel op de baan lag. Jenson Button was op dat moment net gestopt. In de pits ging het mis tussen Robert Kubica en Adrian Sutil. De Renault werd weggestuurd, terwijl de Force India net binnenkwam. Een aanrijding was het gevolg, waardoor Sutil op moest geven en Kubica veel tijd verloor. Nico Rosberg verloor na zijn stop een achterwiel, waardoor hij op moest geven.

In de drukte verloor Massa een plaats aan Hamilton, terwijl Webber niet pitte, de eerste plaats pakte en zo probeerde Alonso voorbij te komen. De niet gestopte Barrichello lag zesde, terwijl teamgenoot Nico Hülkenberg opklom naar plaats acht. Button klom op naar plaats tien, met Kobayashi achter zich.

Webber reed vooraan snel weg bij de rest van het veld, waardoor hij ervoor kon zorgen dat hij plaats twee over zou nemen van Alonso. Kubica kreeg van de wedstrijdleiding een tien seconden stop-and-go penalty opgelegd omdat Renault zijn bolide wegstuurde, terwijl dit niet veilig was.

Na 24 ronden moest Hamilton opgeven met problemen, waardoor hij langzaam rijdend de bolide in het gras parkeerde. Direct daarna werd bekend dat Vettel bij het naar binnen rijden van de safety car het veld te veel op had gehouden en dat er werd gekeken of hij daarvoor bestraft zou worden. Kubica parkeerde ondertussen zijn bolide in de pits.

Webber pushte na dertig ronden hard om het gat met Alonso te vergroten, maar de Australiër kwam in verkeer terecht en had hierdoor moeite om het gat te vergroten. Vettel kreeg ondertussen een drive-through penalty opgelegd voor het te veel afstand houden achter de safety car, terwijl het wielincident na afloop van de race onderzocht zou worden. Vettel hief tijdens het uitdienen van de straf zijn vuist uit de cockpit om zijn frustraties te uiten. De Duitser verloor uiteindelijk alleen een plaats aan Alonso.

Na 38 ronden had Webber een voorsprong van bijna twintig seconden op Alonso die Vettel voelde naderen. Massa reed rustig op plaats vier, terwijl daarachter Rubens Barrichello de rest van het veld ophield. Webber vertelde over de boordradio dat hij wel een pitstop wilde maken omdat de voorsprong groot genoeg was om de eerste plaats vast te houden.

Na 43 ronden kwam Webber binnen voor zijn eerste en enige stop. De Australiër bleef ruim aan de leiding rijden voor Alonso en Vettel. De Red Bull bleek ook op het harde rubber snel te zijn, want waar Alonso in de lage 1:25 of hoge 1:24 bleef hangen reed Webber rondetijden van in de 1:22 en liep ver weg bij de rest van het veld.

Webber had al snel een voorsprong van ruim twintig seconden op Alonso die fel op de huid werd gezeten door Vettel. Na 57 ronden was Barrichello de laatste die pitte. Veel bracht het de Braziliaan niet, want hij viel terug naar plaats elf achter Schumacher. Webber zette ondertussen veel coureurs op een ronde, waarbij hij ook tussen het gevecht van Schumacher met Barrichello door moest.

Na een spannend gevecht wist Barrichello Schumacher na 56 ronden in te halen. Hij kwam op het rechte stuk naast de Duitser en werd bijna de muur ingereden door de Mercedes-coureur, waarover hij zich later op de boordradio bij het team beklaagde. De stewards besloten het incident na de race te bekijken.

Na 70 ronden kwam Webber als eerste over de streep, voor Alonso en Vettel. De overige punten gingen naar Massa, Petrov, Hülkenberg, De la Rosa, Button, Kobayashi en Barrichello. Door de zege neemt Webber de leiding over in het klassement en Red Bull greep de leiding in het constructeurskampioenschap.

Pos. Rijder Team Tijd
1. Mark Webber Red Bull 1:41:05.571
2. Fernando Alonso Ferrari +17.821
3. Sebastian Vettel Red Bull +19.252
4. Felipe Massa Ferrari +27.474
5. Vitaly Petrov Renault +1:13.192
6. Nico Hulkenberg Williams +1:16.723
7. Pedro de la Rosa Sauber +1 Ronde
8. Jenson Button McLaren +1 Ronde
9. Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
10. Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
11. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1 Ronde
12. Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
13. Vitantonio Liuzzi Force India F1 +1 Ronde
14. Heikki Kovalainen Lotus F1 +3 Ronden
15. Jarno Trulli Lotus F1 +3 Ronden
16. Timo Glock Virgin Racing +3 Ronden
17. Bruno Senna HRT F1 Team +3 Ronden
18. Lucas Di Grassi Virgin Racing +4 Ronden
19. Sakon Yamamoto HRT F1 Team +4 Ronden
DNF. Lewis Hamilton McLaren +47 Ronden
DNF. Robert Kubica Renault +47 Ronden
DNF. Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +55 Ronden
DNF. Adrian Sutil Force India F1 +55 Ronden
DNF. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +69 Ronden