A'damse grachtengordel op Werelderfgoedlijst

 De Amsterdamse grachtengordel is benoemd tot Werelderfgoed. Dat melden de gemeente Amsterdam en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het comité van de Unesco, dat de Werelderfgoedlijst opstelt, heeft ingestemd met de voordracht van de grachtengordel tijdens de 34e vergadering van het comité in Brazilië.

Volgens het ministerie en de gemeente Amsterdam is de internationale erkenning van de zeventiende-eeuwse grachtengordel door Unseco 'een bekroning van de bijzondere waarde van het gebied'. "De Amsterdamse grachtengordel is uniek in de wereld als stedenbouwkundig en architectonisch kunstwerk en als de fysieke uitdrukking van de grote economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de Gouden Eeuw."

Het kabinet besloot in 2008 de Amsterdamse grachtengordel voor te dragen voor de lijst. Eerder had de gemeente Amsterdam al aangegeven graag te willen dat dit zou gebeuren. De Werelderfgoedstatus is vooral op toeristisch gebied van belang: het kan meer toeristen naar de hoofdstad lokken.

Unesco is de organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Op de Werelderfgoedlijst staan op dit moment 890 monumenten en natuurgebieden die volgens de VN-organisatie uniek zijn en behouden moeten blijven voor de toekomst. Op de lijst staan nu negen Nederlandse locaties, waaronder ook Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, de Beemsterpolder, het molencomplex van Kinderdijk-Elshout en de Waddenzee.