L.L. Sanchez wint San Sebastian

Luis Leon Sanchez is de winnaar geworden van de Clasica San Sebastian. De Spanjaard was in de sprint van een kopgroep van drie sneller dan Alexandre Vinokourov en Carlos Sastre. Robert Gesink reed erg sterk, maar werd pas zevende.

Al vroeg in de koers was het gehele podium van de Tour de France niet meer in de koers te vinden. Alberto Contador besloot vrijdag al niet meer op te stappen, terwijl Denis Menchov vlak voor de koers afhaakte. Tijdens de koers haakte ook Andy Schleck nog af.

Voor het eerst was de Jaizkibel twee keer opgenomen in het parcours en bleek al snel een kleine scherprechter. Na de eerste beklimming werd de vroege kopgroep ingelopen door drie Spaanse renners; Vedrugo, Gutierrez en Garaté. Zij kregen maximaal een klein minuutje voorsprong.

Op de tweede beklimming van de Jaizkibel ging het los. Als eerste ging Richie Porte aan, die Alexandre Vinokourov en Ryder Hesjedal meekreeg en al snel de overgebleven koplopers inliep. Daarachter viel het hele peloton uit elkaar. Er kwam een kopgroep van vijf man, die later werd aangevuld door een groep van zes man, waarbij Gesink erg sterk oogde.

Bij het aansluiten vlak onder de top sprong Luis Leon Sanchez weg uit de groep van elf. Op de top had hij vier seconden op Carlos Sastre en Vinokourov, die snel wisten aan te sluiten. De groep van acht erachter volgde op achttien seconden. De rest van het peloton leek gezien voor de zege.

De tweede groep met Gesink verloor veel tijd in de afdaling en het vlakke stuk erna. Op 25 kilometer van het eind was het gat al 37 seconden. Op de laatste klim deed Gesink het achtervolgende werk. Toen niemand meewerkte ging hij versnellen en nam de voorsprong iets af, maar bleef de rest wel in zijn wiel hangen. Bovenop de klim (op vijftien kilometer van de aankomst) was de voorsprong geslonken tot 22 seconden en waren er nog maar zes achtervolgers over.

Gesink leek de sterkste man in de achtervolging te zijn, maar zag de rest niet genoeg meewerken. Op vier kilometer van het eind sprong Vinokourov weg uit de kopgroep en kreeg Luis Leon Sanchez achter zich aan die snel wist aan te sluiten. Sastre moest in eerste instantie afhaken, maar wist doordat de twee stilvielen weer aan te sluiten.

In de sprint wachtte Sanchez lang, maar wist toch Vinokourov te kloppen. Sastre werd derde, terwijl Zubeldia uit het groepje van Gesink was gesprongen en vierde werd. Gesink werd uiteindelijk zevende.

Uitslag

 

# Renner Ploeg Tijd
1 Luis Leon Sanchez (Spa) Caisse d'Erpagne  
2 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana z.t.
3 Carlos Sastre (Spa) Cervélo z.t.
4 Haimar Zubeldia (Spa) RadioShack +0.34
5 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha +0.37
6 Ryder Hesjedal (Can) Garmin z.t.
7 Robert Gesink Rabobank z.t.
8 Nicolas Roche (Ier) AG2r z.t.
9 Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel z.t.
10 Richie Porte (Ier) Saxobank z.t.