Herdenkingsdienst Loveparade begonnen

In de gotische Salvatorkerk in het centrum van Duisburg is zaterdag de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Loveparade begonnen. Bij het technofeest in de Duitse stad kwamen exact een week geleden 21 mensen om, doordat zij in een overvolle tunnel naar het festivalterrein werden verdrukt.

In de kerk is plaats voor 550 mensen. Behalve mensen die bij de Loveparade gewond zijn geraakt en nabestaanden van de slachtoffers zijn onder anderen president Christian Wulff, bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert, aanwezig. De voorgangers van de oecumenische dienst zijn de rooms-katholieke bisschop van Essen, Franz-Josef Overbeck, en de bestuursvoorzitter van de Evangelische Kerk in het Rijnland, Nikolaus Schneider.

Duizenden mensen, voor wie in de kerk geen plaats was, kunnen de dienst op grote schermen volgen in onder meer het stadion van de voetbalvereniging MSV Duisburg en een kerk in de stad in het Ruhrgebied. De gemeente rekent op misschien wel 100.000 belangstellenden.