Enorme vakantiefiles verwacht op Zwarte Zaterdag

De verwachte extreme vakantiedrukte op de Europese wegen was bij zonsopkomst al te merken. Met name in Frankrijk en Zwitserland is de drukte van de afgelopen nacht overgegaan is de files van Zwarte Zaterdag. Het wordt naar verwachting de drukste dag op de wegen van het hele jaar.

De vakantiedrukte was de afgelopen weekeindes al merkbaar, maar nu in Zuid-Duitsland, Italië en Spanje de schoolvakanties ook zijn begonnen gaat het pas goed los op de wegen. Rond 06.30 stond er in Frankrijk al een flink aantal files. Rond Parijs was het al druk en op de wegen naar het zuiden stonden ook al veel files.

Met name op de A71 via Orléans naar Clermont-Ferrand is het al zeer druk. Ook op de A10 naar Bordeaux en de Autoroute du Soleil A6 naar Lyon zorgen nachtrijders voor files.

In Zwitserland zorgen vooral aanrijdingen voor files. Bij de Gotthardtunnel zal de wachttijd in de loop van de dag oplopen tot vijf uur. In Oostenrijk zorgen de Duitse vakantiegangers bij de Tauerntunnel in de loop van de dag naar verwachting zelfs voor zes uur wachttijd.

Ook in Duitsland zelf wordt het druk. Bij München en in het noorden bij Hamburg en Bremen moeten vakantiegangers rekenen op files. In Italië wordt drukte verwacht richting de grote meren in het noorden en naar de badplaatsen aan de kust.

In Nederland wordt het lokaal druk door evenementen. Ook zullen werkzaamheden op de A12 van Utrecht naar Den Haag voor vertraging zorgen.