Exotische muggen bestreden in Noord-Brabant

Om te voorkomen dat drie exotische muggensoorten hun vleugels uitslaan in Noord-Brabant is donderdagavond een bestrijdingsactie van start gegaan. Het gaat om de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de gele koortsmug. Er worden bestrijdingsmiddelen voor larven en volwassen muggen ingezet. De actie duurt enkele weken.

Het Centrum Dierplaagbestrijding had tijdens controles op drie plekken in Brabant muggen en larven aangetroffen bij importeurs van gebruikte banden. Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft op advies van het RIVM uit voorzorg opdracht gegeven de drie soorten actief te bestrijden, om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.

In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die ziekteverwekkende virussen of parasieten bij zich dragen, maar in andere landen is gebleken dat deze muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren.

De Amerikaanse bandenmug komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië maar is inmiddels ook in andere delen van de wereld te vinden, waaronder Zuid-Europa. De gele koortsmug komt veel voor in (sub)tropische klimaten.

Het Centrum Dierplaagbestrijding controleert sinds 2008 langs snelwegen in Nederland en sinds vorig jaar bij bedrijven die handelen in gebruikte autobanden. Bedrijven die de plant lucky bamboo importeren, worden sinds 2006 gecontroleerd. De tijgermug die hiermee kan meereizen, wordt actief bestreden in kassen.