Tas vol DSB-geheimen vergeten in taxi

Een adviseur van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in oktober een tas met geheime stukken over de DSB Bank in een taxi laten liggen. Dat meldt RTL-Z op basis van een verslag van de rijksrecherche.

Enkele dagen nadat de adviseur de tas was vergeten, lekte via de Volkskrant uit dat DNB werkte aan een noodregeling voor DSB. Dat leidde ertoe dat DSB-klanten hun spaargeld massaal terugtrokken. De voormalige DSB-leiding heeft DNB van het lek beschuldigd.

In de tas zaten onder meer vertrouwelijke verslagen van vergaderingen van de groep binnen DNB die zich met de DSB Bank bezighield. De tas werd enkele dagen later door de taxichauffeur terugbezorgd.

Volgens DNB is er geen verband te leggen tussen de inhoud van de tas en het lek. De rijksrecherche heeft geprobeerd het lek te vinden, maar is daar niet in geslaagd. Uit het onderzoek van de rijksrecherche is gebleken dat 450 tot vijfhonderd mensen van tevoren wisten dat de noodregeling zou worden aangevraagd.

RTL-Z had het onderzoeksverslag van de rijksrecherche al eerder gekregen, maar daarin was veel zwart gemaakt. Na een beroepsprocedure beschikt de financiële nieuwszender nu over een nieuw exemplaar waarin meer leesbaar is, onder andere over de blunder met de tas.