Thomas Dekker gebruikte vaker epo

De geschorste wielrenner Thomas Dekker heeft meer dan eens doping gebruikt. "Het was niet één keer. Het was over een langere periode", bekent de Nederlander in een interview dat vandaag is gepubliceerd op de website Cyclingnews.

Dekker zit momenteel een schorsing uit tot en met 1 juli 2011. De 25-jarige Noord-Hollander was de eerste renner die bij een hercontrole van een oude urinestaal positief op epo werd bevonden. Het leverde hem ontslag bij zijn ploeg Lotto en een schorsing van twee jaar op.

"Ik voelde me onoverwinnelijk, leefde in een zeepbel en realiseerde me niet waarmee ik bezig was. Ik heb doping gebruikt in het verleden en dat is het verhaal. Ik heb er spijt van en wil schoon terugkeren in het peloton", zegt hij.

Dekker is inmiddels verhuisd naar België en werkt naar eigen zeggen keihard aan zijn comeback. Onder anderen oud-bondscoach baanwielrennen Peter Pieters begeleidt hem.

De wielrenner beweert in het interview dat hij aan het einde van het jaar 2007 in de verleiding is gekomen om epo te gaan gebruiken. "Ik had die winter al last van mijn heup en voelde me ook niet lekker in het nieuwe team van Rabobank. Ik was mezelf niet meer en zocht mijn toevlucht in doping."

Dekker weigert te zeggen hoe hij aan de epo kwam, hoe vaak hij injecteerde en wie hem hielpen. "Het volstaat om te zeggen dat ik doping heb gebruikt en alleen ik ben daarvoor verantwoordelijk geweest. Ik weet wat ik gedaan heb. Ik weet dus ook dat mijn overwinningen in de Ronde van Romandië en de Tirreno-Adriatico in 2007 zuiver waren."

De renner stopte met de epo toen hij voor het seizoen 2009 op zoek moest naar een nieuwe ploeg. "Dat was niet zo moeilijk. Ik wilde dolgraag weer op de fiets zitten en mijn oude niveau halen. Toen ik bij Lotto een contract kreeg, heb ik doping meteen afgezworen. Het was een enorme opluchting."