Paaltjes verwonden jaarlijks drieduizend fietsers

Paaltjes op het fietspad zorgen jaarlijks voor bijna drieduizend gewonden. Zo'n 2500 mensen melden zich bij de eerste hulp en 325 fietsers belanden voor langere tijd in een ziekenhuis. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de Fietsersbond. Ongelukken op onverharde en halfverharde fietspaden zijn nog niet meegeteld.

Volgens de Fietsersbond voldoet 99 procent van de paaltjes op fietspaden niet aan de vormgevingseisen. De paaltjes die bedoeld zijn om auto's op het fietspad te weren zijn volgens de belangenorganisatie in veel gevallen dan ook 'bloedlink'.

De bond doet een oproep gevaarlijke of overbodige paaltjes te melden. De klachten die via de site van de bond binnenkomen worden doorgespeeld naar de gemeente of provincie die erover gaat. Vervolgens wordt ook bijgehouden of er iets met de klachten gebeurt.

De meeste ongelukken met paaltjes gebeuren met ouderen, tijdens fietstochten en op plekken die fietsers niet kennen. In de meeste gevallen zien de fietsers de paaltjes te laat. De bond pleit voor opvallende paaltjes, goede verlichting, voldoende ruimte tussen de obstakels en vijf meter ribbelmarkering voor de paaltjes.