Taliban prijzen PvdA om vertrek uit Uruzgan

De Taliban prijzen de PvdA om het besluit uit de Afghaanse provincie Uruzgan te vertrekken. Nu hopen de Taliban dat de PvdA een hoofdrol gaat spelen in een nieuw te vormen regering. Dat zou kunnen leiden tot een 'nieuwe vriendelijke politiek' tegenover Afghanistan.

Daarnaast feliciteren de opstandelingen Nederland met het vertrek uit Uruzgan. De felicitaties zijn donderdag in de Volkskrant uitgesproken door de officiële Talibanwoordvoerder voor Zuid- en West-Afghanistan, Qari Yusuf Ahmadii. Hij zegt te hopen dat andere landen met militairen in Afghanistan het Nederlandse voorbeeld volgen.

De PvdA weigerde in te stemmen met een verlenging van de missie in Uruzgan, waarop het kabinet viel. De plannen voor een missie waarbij Afghaanse agenten en militairen worden getraind worden door de Taliban afgewezen. "Voor ons is er geen verschil tussen vechtend en niet-vechtend personeel", zegt de woordvoerder in de Volkskrant.

Uit de hoop dat de PvdA een rol gaat spelen in een nieuw kabinet blijkt dat de Taliban aardig wat afweten van de situatie in Nederland. "Wij volgen al het nieuws over Afghanistan continu via nationale en internationale media. Dat is eenvoudig, want wij hebben toegang tot internet en moderne technologie, net zoals u."

Het gesprek met de woordvoerder werd via een vertaler gevoerd over de telefoon vanaf een onbekende locatie in Afghanistan. De Taliban richten zich doorgaans alleen op internationale media zoals Al Jazeera, CNN en BBC.