Festivalorganisatoren: Loveparade amateuristisch

Meerdere festivalorganisatoren hebben woensdag kritiek geleverd op de 'amateuristische voorbereiding' van de Loveparade, waarbij 21 mensen om het leven kwamen en meer dan vijfhonderd gewond raakten nadat er massapaniek was ontstaan. Zij vrezen dat de gehele branche door de ramp in diskrediet wordt gebracht. Dat meldt het Duitse dagblad de Frankfurter Allgemeine woensdag.

De directeur van de Hamburgse concertorganisator Scorpio, Folkert Koopmans, sprak van 'nalatigheid en onverantwoordelijkheid'. "Ze hebben het erop aan laten komen", zo zei hij. "Iedere Australische schaapherder kan dit beter. Eén uit- en ingang voor zo veel mensen is volledig absurd."

Nikolaus Schär, die komend weekeinde meer dan zestigduizend mensen verwacht op technofeest Nature One, noemde de Loveparade 'amateurtheater met een dodelijke afloop'. "Professionals zouden niet naar deze plek zijn gegaan en hadden zeker niet voor deze aanpak gekozen."

Maandag al uitte Marek Lieberberg, Duitslands belangrijke concertorganisator, beschuldigingen aan het adres van de gemeente Duisburg en organisatoren van de Loveparade. Hij is van mening dat er sprake was van 'winstbejag van de organisatie' en een 'totaal amateurisme'. "Het is geen tragisch ongeluk, maar een misdaad", aldus Lieberberg.