Catalonië verbiedt stierenvechten

Catalonië is per vanmiddag de eerste Spaanse regio op het vasteland die het stierenvechten heeft verboden. Het parlement stemde woensdag over de kwestie, en met een meerderheid van 68 stemmen voor tegenover 55 stemmen tegen, is de ban nu officieel. Negen parlementsleden onthielden zich van stemmen.

Voorstanders van het verbod vieren buiten het parlementsgebouw feest, zij vinden het stierenvechten wreed. De wens tot onafhankelijkheid van Catalonië lijkt ook een rol in de stemming te hebben gespeeld.

Fans van het stierenvechten zijn minder te spreken over het verbod, zij noemen de gevechten een uiting van cultuur, ceremonie en bekwaamheid. In Catalonië werden nog maar iets meer dan twaalf gevechten per jaar gehouden, voornamelijk in Barcelona.

Activisten erkennen dat de stierengevechten horen bij de huidige Spaanse cultuur, maar vinden dat het tijd is om dat te veranderen. Het parlement in de regio Catalonië is het hier in ieder geval mee eens. Wat betreft de rest van Spanje is het afwachten of het land het voorbeeld van de regio waar Barcelona de hoofdstad van is, zal volgen.