Iran stapt af van voorwaarden voor gesprekken

Gesprekken tussen wereldmachten en Iran over het betwiste atoomprogramma van het land worden begin september hervat ongeacht de voorwaarden die Iran eerder deze maand stelde aan de gesprekken. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei dit in een interview dat maandagavond werd uitgezonden door de Engelstalige tv-zender Press TV.

In juni stelde de Iraanse leider drie voorwaarden aan de hervatting van de gesprekken over het atoomprogramma die sinds 2009 stilliggen. Landen die deel willen nemen aan de gesprekken moesten duidelijk maken of ze tegen het vermeende kernwapenarsenaal van Israël zijn, of ze het non-proliferatieverdrag steunden en of ze vriend of vijand van Iran wilden zijn.

In het interview zei Ahmadinejad echter af te stappen van de voorwaarden. "Het maakt niet uit welk antwoord ze geven. We geven de voorkeur aan een constructief antwoord, maar als het antwoord niet constructief is, gaan we toch door met de onderhandelingen", zo zei hij.

Ahmadinejad voegde daaraan toe dat hij graag zou zien dat naast de VN-Veiligheidsraad en Duitsland ook andere landen deelnemen aan de gesprekken. Mogelijk doelde hij op Brazilië en Turkije, die eerder met Iran overeenstemming bereikten over een compromis.

Ondanks de bereidwilligheid om te onderhandelen met het Westen zei Ahmadinejad dat het land niet van plan is om te stoppen met het atoomprogramma. "De Westerlingen weten dat ze Iran niet kunnen dwingen om dit op te geven", aldus de president.