[EK] Boekelman weet niet te stunten

Melissa Boekelman is bij het EK atletiek in Barcelona bij het kogelstoten in de finale laatste geworden. De Nederlandse kwam niet verder dan 17,32 meter.

De Europese titel ging naar Nadzeya Ostapchuk uit Wit-Rusland (20,43) voor haar landgenote Natallia Mikhnevich (19,52). De Russin Anna Avdeyeva voorkwam met een laatste worp van 19,32 meter een volledig Wit-Russisch podium.

Bregje Crolla en Evelien Dekkers bleven steken in de kwalificatie van het speerwerpen. Crolla slingerde de speer naar 55,82 meter en daarmee werd ze veertiende, terwijl de eerste twaalf zich plaatsten voor de eindstrijd. Dekkers wierp de speer naar 46,37 meter, goed voor de laatste plaats in de kwalificatie.

Ook voor Martijn Nuijens was het EK al na een kwalificatiereeks voorbij. Hoogspringer Nuijens ging over 2,19 meter heen. Dat was ruim onder de kwalificatie-eis van 2,28 meter. Nuijens plaatste zich ook niet bij de beste twaalf springers.

Op de 100 meter was het Franse talent Christophe Lemaître de snelste in de serie met 10,19 seconden. De 20-jarige Fransman, sinds begin juni de eerste blanke die de tiensecondengrens doorbrak, debuteert op het EK op een groot toernooi bij de senioren. Dwain Chambers zette 10,21 neer. De Ier Jason Smyth is de opvallendste naam in de halve finale. De vrijwel blinde atleet won in Beijing nog twee keer goud bij de Paralympics.