Ecclestone wil teamorders weer toestaan

Grote baas Bernie Ecclestone maakt zich hard voor het afschaffen van het verbod op teamorders. Ecclestone vindt dat teams zelf hun strategie moeten bepalen en dat daar ook teamorders bij horen.

"Ik moet toegeven dat ik het eens ben met iedereen die van mening is dat de teams vrij moeten zijn in hun beslissingen op de baan", zegt Ecclestone. "Wat er binnen een team gebeurt, is hun eigen verantwoordelijkheid. Als ze iets gevaarlijks doen, moet dat natuurlijk worden bestraft, maar verder moeten ze hun gang kunnen gaan."

De Brit weet niet of de FIA het al op de agenda heeft staan. "Maar het is zeker iets wat besproken dient te worden", aldus Ecclestone. De teamorders werden verboden nadat in 2002 Rubens Barrichello heel opzichtig teamgenoot Michael Schumacher vlak voor de finish voor zich liet, die toen al een gigantische voorsprong in de strijd om het kampioenschap had. Het publiek reageerde destijds verontwaardigd.

Na het verbod waren er nog steeds situaties waarbij rijders elkaar voorrang verleenden. Vaak was dit in beslissende fases van het kampioenschap waardoor het oogluikend werd toegestaan.