Onderzoeksraad onderzoekt treinongeluk Stavoren

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaat het treinongeluk in Stavoren onderzoeken. Een woordvoerder van de Onderzoeksraad meldt maandag dat er zondagnacht al mensen van de organisatie naar Friesland zijn gegaan om gegevens te verzamelen. "Dit ongeluk ziet eruit als een ongeval dat wij wettelijk gezien moeten onderzoeken."

Of het een voldragen onderzoek gaat worden dat in dat geval veelal een jaar duurt, of een onderzoek dat sneller kan worden afgerond, moet binnen enkele weken duidelijk worden. De Onderzoeksraad gaat de komende tijd betrokkenen horen en de brokstukken bekijken.

In Stavoren reed zondag rond 23.30 uur een onderhoudstrein door een watersportwinkel, waarin geen mensen meer aanwezig waren. De trein met ongeveer acht wagons en vier inzittenden was daarvoor door een stootblok gereden en sleurde een lege brandstofwagon mee.

Het gevaarte veroorzaakte een ravage en belandde uiteindelijk op een plein. Bij het ongeval vielen twee lichtgewonden, wat volgens de politie een wonder is. "Als je de schade ziet, vraag je je af hoe iemand hier levend is uitgekomen", zei een woordvoerder eerder.