UCI roept RadioShack op het matje

De UCI heeft wielerploeg RadioShack op het matje geroepen. De ploeg van Lance Armstrong moet zich verantwoorden bij de disciplinaire commissie van de UCI wegens de ophef die zij gisteren tijdens de slotetappe van de Tour de France veroorzaakte. Dit maakte de internationale wielerunie vandaag bekend.

De Amerikaanse ploeg wilde gisteren starten met unieke Livestrong shirts om de strijd tegen kanker onder de aandacht te brengen. Op de shirts was het getal '28' gedrukt, wat staat voor het aantal miljoenen mensen dat lijdt aan kanker. Het initiatief was echter in strijd met de regels van de UCI.

Het gebeuren voorafgaand aan de start zorgde voor een vertraging van twintig minuten. De UCI heeft nu besloten een disciplinaire procedure op te starten omdat de actie niet vooraf besproken was met de commissarissen van de UCI. Daarnaast was de UCI ontstemd omdat de ploeg dezelfde shirts droeg op het podium als winnaar van het ploegenklassement.

Naar verluidt had het team van Armstong wel toestemming van Tourdirecteur Christian Prudhomme. De UCI heeft aangegeven dat eventuele boetes zullen worden geschonken aan het Zwitserse anti-kankerfonds.