Overleg Rutte, Wilders en Verhagen gestart

Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) zijn maandagmiddag rond 15.00 uur begonnen aan een informeel overleg over de vorming van een rechts kabinet. Informateur Ruud Lubbers is niet aanwezig op de geheime locatie waar het gesprek plaatsvindt.

Hoe lang de gesprekken gaan duren, is evenmin bekend. Mogelijk praten Rutte, Wilders en Verhagen tot in de avond.

Het gesprek volgt op het advies van Lubbers, die afgelopen vrijdag zei dat het drietal informele gesprekken moet voeren over een rechts kabinet. Lubbers zelf zit niet aan tafel, omdat de optie van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV ook op tafel ligt. Het onderzoeken van deze variant valt echter niet onder de opdracht die Lubbers van koningin Beatrix kreeg.

Verhagen wilde het voorstel van Lubbers eerst bespreken in zijn fractie. De CDA'er hield tot dusverre de boot af, omdat een groot deel van zijn achterban samenwerking met de PVV niet ziet zitten. Verhagen kreeg zaterdag echter het groene licht van zijn fractiegenoten.

Mocht het komen tot daadwerkelijke onderhandelingen, dan moet Wilders het CDA flink tegemoet komen. Verhagen herhaalde zaterdag dat hij vasthoudt aan zijn eisen: er wordt niet getornd aan de beginselen van de rechtsstaat en de 'kopvoddentaks' moet van tafel.