Verzorgster ontslagen om ouderenmishandeling

Een bejaardenverzorgster uit Den Haag, die eerder in het nieuws kwam wegens mishandeling van cliënten, is ontslagen door haar werkgever Zorghuis Willem Drees. Dat heeft het bestuur van Haagse Wijk- en WoonZorg (HWW Zorg) besloten. De vrouw was vooruitlopend op een eventueel ontslag al op non-actief gesteld.

Het ontslag volgt op een uitspraak van de Landelijke Beroepscommissie Klachten. Van de mishandeling werden geluidsopnamen gemaakt, die de afgelopen twee jaar regelmatig in het nieuws opdoken.

Op de fragmenten is onder meer te horen dat de verpleegster weigert een 93-jarige bewoonster die uit haar bed was gevallen weer overeind te helpen. "Je mag de hele nacht daar blijven liggen", snauwde de verpleegster de bejaarde vrouw toe. Ook zei de verzorgende te hopen dat de oude vrouw een keer zo flink zou vallen dat ze een been zou breken.

De fragmenten werden opgenomen door de dochter van de vrouw, nadat zij klachten binnenkreeg over geluidsoverlast die haar moeder zou veroorzaken. Bij het afluisteren van de opnames hoorde ze de schokkende fragmenten. Daarop diende zij een klacht in.

De verzorgster kreeg aanvankelijk alleen een waarschuwing van Meavita, waar het Zorghuis Willem Drees destijds onder viel. Nadat Meavita failliet was gegaan, werden onder de naam Haagse Wijk- en WoonZorg de meeste onderdelen van de organisatie voortgezet, waaronder het Zorghuis.

"Destijds besloot het bestuur van Meavita haar niet te ontslaan, omdat zij al tientallen jaren zonder een smet op haar blazoen werkzaam was als verzorgster", vertelt een woordvoerder van HWW Zorg. Na de uitspraak van de Klachtencommissie besloot de directie van HWW Zorg de vrouw echter alsnog te ontslaan.