Onderzoek naar opbrengsten open-sourcesoftware

De Algemene Rekenkamer gaat onderzoeken hoeveel geld de overheid kan besparen door over te stappen op open-sourcesoftware. De Tweede Kamer had daar om gevraagd.

Open-source houdt in dat de broncode van het programma openbaar is, waardoor iedereen mee kan helpen het te verbeteren. Ook is open-sourcesoftware vaak gratis. Voorbeelden van open-sourcesoftware zijn het besturingsprogramma Linux, webbrowser Firefox en tekstverwerkingspakket Open Office.

Door het gebruik van deze software zou dus geld kunnen worden bespaard, maar niet bekend is wat het bijvoorbeeld kost om werknemers met de nieuwe programma's te leren omgaan. De Rekenkamer verwacht het komende voorjaar verslag uit te brengen. Eerder heeft de Rekenkamer geadviseerd bij andere grote ICT-projecten.

Het kabinet wil het gebruik van open-sourcesoftware bevorderen. Daarvoor is eerder het bureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) opgericht. Dat bureau concludeerde vorig jaar dat het rijk al meer dan tweehonderd open-sourcesoftwarepakketten in gebruik heeft.

Toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) liet toen weten blij te zijn dat het gebruik toeneemt, maar zei erbij dat de overheid er 'nog lang niet' is. De vrees voor hoge omschakelingskosten zou veel overheden nog in de weg staan.