'Frontsoldaat' strandrellen snel weer vrij

Een van de 'frontsoldaten' van de rellen op het strand van Hoek van Holland in augustus vorig jaar komt binnenkort weer op vrije voeten. De man werd vrijdag veroordeeld tot vijf maanden cel. Aangezien hij in maart werd opgepakt, betekent dit dat hij van die straf niet veel meer hoeft uit te zitten.

De rechtbank in Rotterdam legde de man ook tot 1 januari 2012 een evenementenverbod op. Tegen de verdachte was tien maanden cel en een evenementenverbod geëist. Dat de rechtbank tot een lagere straf kwam, was vooral omdat de man tijdens de ongeregeldheden drie keer werd geraakt door politiekogels. Agenten die in het nauw waren gedreven hadden die afgevuurd.

De man heeft volgens de rechter onder meer een aluminium bak, glazen, bekers, met zand gevulde flessen en lampjes naar agenten gegooid tijdens de ongeregeldheden. De officier van justitie betitelde de man twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak als een van de frontsoldaten van de rellen. "Hij is dan ook drie keer geraakt door politiekogels. Dan moet je wel vooraan hebben gestaan", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Bij de rellen tijdens het feest Sunset Grooves in de avond van 22 augustus losten in het nauw gedreven politieagenten tientallen schoten. Een 19-jarige Rotterdammer kwam daarbij om het leven, meerdere mensen raakten gewond.

Het OM overweegt nog of het in beroep gaat.