SGP: nog geen gedoogsteun

Een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA kan voorlopig niet rekenen op gedoogsteun van de SGP. Dat is nog niet aan de orde, zei plaatsvervangend fractievoorzitter Elbert Dijkgraaf na zijn gesprek met informateur Ruud Lubbers.

Gedoogsteun van de SGP -twee zetels in de Kamer- zou ervoor zorgen dat een rechts kabinet iets steviger in het zadel zit. De combinatie van VVD, PVV en CDA heeft een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer. Eerder liet fractievoorzitter Kees van der Staaij nog weten dat hij eventueel bereid zou zijn tot gedoogsteun. De SGP pleit al sinds de verkiezingen voor een rechts kabinet.

Dijkgraaf zei slechts dat zijn partij een rechts kabinet in beginsel positief tegemoet zal treden, maar dat doet de orthodox-christelijke partij met elk kabinet. Mocht het alsnog komen tot gedoogsteun, dan heeft de SGP wel twee eisen. Het rechtse kabinet moet op het gebied van ethische kwesties -koopzondagen, euthanasie en abortus- de SGP tegemoetkomen en ook is een 'waardige stijl' van regeren belangrijk, aldus de waarnemend fractievoorzitter.

Voordat Lubbers met alle partijen had gesproken, liet hij vrijdag al weten dat VVD, PVV en CDA met elkaar moeten gaan praten. André Rouvoet (ChristenUnie) sprak hierover eerder zijn verwondering uit. Het had 'sjieker' gekund, meent ook Dijkgraaf.