'VVD-leider Rutte heeft het verknald'

De VVD heeft het formeren van een nieuw kabinet met daarin de VVD verknald. Dit zegt de Nederlandse cultuurhistoricus Thomas von der Dunk. Volgens hem dreigt de recente verkiezingswinst, waarbij de liberalen voor het eerst de grootste partij werden, een Pyrrhusoverwinning te worden.

Met het mislukken van de Paarsplus-formatie lijken vrijwel alle combinaties volgens de historicus onwerkbaar. De PvdA heeft geen zin in een middenkabinet met de VVD en het CDA; en het CDA ziet op zijn beurt de PVV nauwelijks zitten.

Het aanwijzen van oud-premier Ruud Lubbers (CDA) als nieuwe informateur laat volgens Von der Dunk zien dat de VVD de zaak verknald heeft en het initiatief bij de christendemocraten ligt, die de afgelopen verkiezingen juist halveerden.

Volgens de historicus ontbeert het VVD-leider Mark Rutte de ruggengraat en de morele overtuigingskracht om zijn materialistische achterban te trotseren: "Dat door de crisis de hypotheekbomen vanzelfsprekend niet meer tot in de miljonairshemel kunnen groeien, en gratis autorijden op alle uren van de dag voor een duurzaam verkeersinfarct zorgt. Onverkorte handhaving van de huidige villasubsidie, de hypotheekrenteaftrek, zou tot zulke immense bezuinigingen op essentiële voorzieningen als onderwijs leiden dat Nederland zijn eigen toekomstperspectieven reduceert."

Door het taboe rondom de hypotheekrenteaftrek en het rekeningrijden maakt de VVD het regeren met Paarsplus onmogelijk. Von der Dunk vreest dan ook dat de huidige premier Jan Peter Balkenende met zijn langstzittende kabinet bezig is.


Historicus: VVD-leider Mark Rutte heeft het verknald