Schippers mogen minder drinken

De hoeveelheid alcohol die schippers mogen nuttigen wordt vanaf zaterdag verlaagd. Het alcoholpromillage in hun bloed mag dan hooguit 0,5 zijn, terwijl dat 0,8 was. Dat is het gevolg van de gewijzigde Scheepvaartverkeerswet, die dan in werking treedt.

Het lagere promillage was al van kracht voor de Rijn, Waal en Lek en wordt nu uitgebreid naar de overige wateren in Nederland. Beroepsschippers, maar ook recreanten zoals zeilers en bestuurders van snelle motorboten, moeten zich aan de nieuwe normen houden.

Met de maatregel wil demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) bewerkstelligen dat bestuurders van een vaartuig 'scherp en alert' zijn. Met de gewijzigde wet loopt Nederland voortaan in de pas met de regels van omringende landen en de regels voor het wegverkeer.

Als het aan de bewindsman ligt, wordt het in de toekomst ook mogelijk van schippers die te diep in het glaasje kijken het vaarbewijs in te nemen. Momenteel buigt de Raad van State zich over een wetsvoorstel van deze strekking.