Falende auditant wil Simon Cowell aanklagen

Een kandidaat van 'Britain's Got Talent' wil jurylid Simon Cowell aanklagen. De vrouw, voor wie de tweede ronde niet eens in zicht was, claimt dat Cowell haar publiekelijk vernederde.

Emma Czikai deed auditie voor het nieuwe seizoen van de Britse talentenjacht. Al na een paar seconden van Westlifes nummer 'You Raise Me Up' drukte jurylid Piers Morgan haar weg. "Laat me opnieuw beginnen", beveelt Czikai. De tweede keer drukt Cowell na drie woorden op de rode knop. "Start maar weer opnieuw", roept Emma. Het derde en laatste jurylid, Amanda Holden, laat de 52-jarige een couplet en een half refrein zingen voordat ze wegdrukt.

"Ik denk dat het heel netjes zou zijn als jullie mensen echt een kans geven", reageert Czikai gepikeerd als ze de drie rode kruizen ziet. "Het is namelijk echt een heel mooi nummer", zegt de werkloze huisvrouw. "Het is zeker een heel mooi nummer, zolang jij het maar niet zingt", reageert Cowell. "Je hebt een verschrikkelijke zangstem."

Met dat jurycommentaar is Emma het niet eens. Volgens haar lag het aan de geluidsband, die veel te hard stond en was ze niet gewend aan de microfoon. "De band stond niet hard genoeg", vit Cowell. "Ik geef je een realitycheck. Het ligt niet aan de muziek of microfoon, maar aan jezelf."

Na haar geflopte auditie verklaarde Czikai dat ze gezondheidsproblemen had. In een brief naar Cowell legde ze uit dat ze met een aandoening kampte waardoor haar hele lichaam opzwol. De 52-jarige stapt naar de rechter omdat ze haar 'zelfrespect en waardigheid' wil beschermen. Volgens de Britse tabloid The Sun eist Emma een schadevergoeding van 2,5 miljoen pond.

Ook de Nederlandse versie van de talentenjacht, 'Holland's Got Talent', deed veel stof opwaaien. Deelneemster Jacqueline spande een kort geding aan om het uitzenden van haar auditie te voorkomen. Zij was vooral gepikeerd door het jurycommentaar van Gordon. RTL zond Jacquelines auditie wel uit, maar knipte in het commentaar.

De desbetreffende auditie.