Oranjepastoor Paul Vlaar mag blijven

Oranjepastoor Paul Vlaar mag terugkeren naar zijn parochie in Obdam. Hij mag echter twee maanden lang geen pastorale werkzaamheden uitvoeren. Dat is de uitkomst van een overleg tussen het parochiebestuur en bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam Jos Punt, meldt een woordvoerder van het parochiebestuur donderdag.

Het parochiebestuur had het voldoende gevonden als Vlaar een maand zijn pastorale werk neer moest leggen, zegt de woordvoerder. "Wij vonden dat hij niet zo'n zware straf had verdiend, maar het is natuurlijk uiteindelijk aan de bisschop."

Vlaar moet van de bisschop een maand doorbrengen in een klooster. Wat hij doet met de andere maand, moet hij zelf weten. Het parochiebestuur meldt blij te zijn dat Vlaar in Obdam blijft. "Maar Paul vindt het wel heel zwaar dat hij twee maanden lang geen pastorale werkzaamheden mag uitvoeren."

Vlaar werd geschorst nadat hij in Obdam in een oranjemisgewaad een mis hield die in de ogen van het bisdom te veel in het teken van Oranje en te weinig in het teken van de eucharisatie stond. De schorsing leidde tot veel ophef. Op Hyves werd een pagina opgericht om Vlaar een hart onder de riem te steken, waarbij zich duizenden mensen aansloten.

Bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam Jos Punt schreef maandag in een brief aan de gelovigen in zijn bisdom dat Vlaar veel te ver was gegaan. Volgens hem is het prima als een parochie het 'Oranjegevoel' gebruikt om in de eigen gemeenschap saamhorigheid te beleven. Een oranje vlag in de kerk is geen probleem, evenals het inspelen op de actualiteit in de preek of voorbede, schreef hij. Maar Oranjepastoor Paul Vlaar heeft de eucharistieviering ondergeschikt gemaakt aan voetbal en dat ging te ver.