[Tour de France] Uitslag zeventiende etappe

Andy Schleck heeft de zeventiende etappe in de Tour de France, tussen Pau en de Col du Tourmalet over 174 kilometer, op zijn naam geschreven. De Luxemburger bleef zijn naaste belager Alberto Contador net voor.

Zeven man, onder wie Juan Antonio Flecha en Marcus Burghardt, ontsnapten uit het peloton. Kolobnev kwam als eerste boven op de klim van de vierde categorie, voor Pauriol en Flecha. De zeven vluchters hadden toen al een voorsprong van ruim drie minuten. In het peloton ging Samuel Sánchez, de nummer drie van het algemeen klassement, hard onderuit. Hij vervolgde, ondanks dat hij een harde klap tegen zijn borstkas kreeg, toch zijn weg. Drie ploeggenoten probeerden hem terug te brengen in het peloton. Dit lukte, ook omdat het peloton het rustig aan deed.

Carlos Sastre was inmiddels uit het peloton ontsnapt samen met zijn ploeggenoot Konovalovas. De Spanjaard liet zijn ploegmaat achter en reed op de Col de Marie-Blanque op 3.35 van de kopgroep. Van de kopgroep van zeven man bleven er net onder de top nog maar vier over. In de afdaling waren de zeven koplopers weer compleet. Sastre volgde op ruim een minuut en het peloton op bijna acht minuten. Sastre slaagde er niet in om bij de kopgroep te komen en verloor zelfs weer terrein.

Bij de start van de beklimming van de Col du Soulor, van de eerste categorie, had de kopgroep bijna vijf minuten op Sastre en bijna acht minuten op het peloton. De voorsprong liep wel terug. Burghardt kwam als eerste boven op de Col du Soulor, voor Koren en Perez. In het peloton leidden de mannen van Rabobank de dans en zo'n 25 kilometer voor de finish, met de Tourmalet nog voor de boeg, werd Sastre door het peloton teruggehaald.

De kopgroep had aan de voet van de Tourmalet nog iets meer dan drie minuten voorsprong op het peloton waar Saxo Bank nu het tempo bepaalde. In de kopgroep werd het onrustig en Flecha moest als eerste lossen. Kolobnev demarreerde uit de kopgroep en alleen Burghardt kon hem volgen. Uit het peloton moesten Basso, Evans en Wiggins al snel lossen. Burghardt moest voorin Kolobnev laten gaan maar de voorsprong van de Rus op het uitgedunde peloton was nog maar anderhalve minuut. Barredo ontsnapte vervolgens uit het peloton en niet lang daarna was het Andy Schleck die demarreerde. Contador kon hem alleen volgen. De twee rekenden Kolobnev vrij makkelijk in en lieten hem achter.

Menchov reed met Samuel Sánchez, Horner, Van den Broeck, Rodriguez en Hesjedal daarachter. Gesink wist bij die groep aan te sluiten. Contador en Schleck hadden acht kilometer voor de meet al 45 seconden voorsprong op die groep. Gesink pakte in die groep, waar Kreuziger ook wist aan te sluiten, gelijk de kop. Schleck demarreerde maar Contador pareerde. Vervolgens was het de Spanjaard die probeerde weg te komen, Schleck kraakte maar wist in het wiel van Contador te komen. 

Het bleef spannend en met nog een kilometer voor de boeg was de voorsprong op de groep daarachter, waar Rodriguez uit versnelde, ruim een minuut. Vervolgens liet Contador de zege aan Schleck. Robert Gesink kwam als zesde over de meet, net achter ploegmaat Menchov.