Kwaliteit Nederlandse zwemlocaties goed

Het is goed gesteld met de Nederlandse zwemwaterlocaties. Dat meldt de ANWB donderdag nadat 150 vrijwilligers de afgelopen twee jaar ruim vierhonderd zwemplekken hebben onderzocht op kwaliteit en aanwezigheid van voorzieningen als parkeerplekken en toiletten.

Uit de inventarisatie blijkt wel dat er bij slechts enkele locaties een reddingsbrigade aanwezig is. Veel locaties beschikken wel over eerstehulpmaterialen en hebben drijflijnen op het punt waar het water dieper wordt, maar vaak ontbreken er op het land reddingsmiddelen als boeien en reddingslijnen. Beheerders zijn er niet toe verplicht deze middelen aan te bieden, maar de ANWB denkt dat het vooral op drukke dagen nuttig is als de spullen er wel zijn.

De ANWB stelt verder dat de Nederlandse zwemwaterlocaties nog op een aantal punten verbeteringen moeten doorvoeren om aan de Europese richtlijn, die over een paar jaar van kracht wordt, te voldoen. Zo staan er bij veel plekken wel informatiepanelen, maar ontbreekt actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit. Soms is er zelfs helemaal geen informatie ter plekke.

Het Kenniscentrum Recreatie maakte woensdag overigens bekend dat de laatste weken steeds de veiligheid van de zwemlocaties op steeds meer plekken niet meer kan worden gegarandeerd. Nederland telt ongeveer 650 officiële zwemlocaties. De afgelopen weken steeg het percentage zwemlocaties waarvan de veiligheid niet kan worden gegarandeerd van zeven naar tien procent. De verwachting is dat dit nog verder oploopt tot zo'n vijftien procent.

Oorzaak van de uitval van zwemlocaties is het warme weer, waardoor bijvoorbeeld de giftige blauwalg makkelijker om zich heen grijpt.