R4 kaarten zijn illegaal

Ben je in het bezit van een Nintendo DS met een R4 of soortgelijke flashcard? Dan heb je dus iets illegaals in bezit. Nintendo heeft elf Nederlandse webwinkels voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van flashcards en modchips. De rechtbank in Den Haag stelde Nintendo in het gelijk.

Met deze Flashcards en modchips kan je gedownloade spellen spelen, zonder dat je betaalt voor deze spellen. De webshops verkochten ook nog eens omgebouwde Wii's, waarmee het ook mogelijk is om onbetaalde illegale spellen te spelen. De rechtbank was van mening dat de verhandelde middelen vrijwel uitsluitend worden gebruikt voor het omzeilen van de voorzieningen die Nintendo heeft getroffen om inbreuken op haar auteursrecht tegen te gaan. Dat is in strijd met artikel 29a Aw, omdat met deze producten verschillende beveiligingsmaatregelen worden omzeild.

Wat gebeurt er dan met de huidige voorraad? Die moeten de webshops binnen veertien dagen vernietigen. De elf Nederlandse webshops moeten ook nog een te bepalen vergoeding betalen aan Nintendo, omdat Nintendo schade heeft geleden aan het onrechtmatig handelen van deze webwinkels. Uiteraard waren deze webwinkels het niet met het vonnis eens, omdat Nintendo zich schuldig gemaakt zou hebben aan oneerlijke mededinging. De rechter acht echter bewezen dat Nintendo derden de mogelijkheid biedt om games en applicaties te ontwikkelen voor haar consoles.

R4 kaarten zijn illegaal