Rusland beticht VS van ontvoering piloot

Rusland beticht de Verenigde Staten ervan een Russische piloot te hebben ontvoerd. De man werd eind mei door agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA vanuit Liberia naar de VS overgebracht. De DEA verdenkt hem van drugssmokkel.

Het gaat om de 41-jarige Konstantin Jarosjenko. De piloot werd eind mei door DEA-agenten in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia opgepakt en vervolgens naar New York overgebracht. Hij kreeg geen kans om contact op te nemen met de Russische diplomatieke vertegenwoordiging in Liberia, zegt het Russische ministerie van buitenlandse zaken.

De DEA laat weten dat Jarosjenko inmiddels in New York in staat van beschuldiging is gesteld wegens het smokkelen van duizenden kilo's cocaïne. Volgens de DEA was de piloot actief in Zuid-Amerika, Afrika en Europa. Hij werd op basis van een Amerikaans arrestatiebevel op 28 mei in Monrovia door de Liberiaanse autoriteiten gearresteerd en twee dagen later aan DEA-agenten overgedragen, zei de DEA. Daaraan werd toegevoegd dat men volgens het boekje te werk was gegaan.

Daar denkt Moskou anders over. "We hebben het hier over de ontvoering van een Russische staatsburger uit een derde land. De handelwijze van een van de speciale Amerikaanse diensten -namelijk het onder dwang en in het geheim overbrengen van onze staatsburger van Monrovia naar New York- kan alleen maar worden gezien als een daad van flagrante wetteloosheid", luidde het in een verklaring van het Russische ministerie van buitenlandse zaken.