FNV wil van bouwvak af

De bouwvak moet worden afgeschaft. Het wekenlang stilleggen van bouwbedrijven in de zomerperiode is niet meer van deze tijd, zegt vakbond FNV Bouw donderdag in De Telegraaf. De bond wil dat het voor bouwvakkers gemakkelijker wordt om door het jaar heen vrij te nemen.

De bouw heeft door de vergrijzing binnenkort volop jonge mensen nodig, zegt voorzitter van FNV Bouw John Kerstens. Tegenwoordig zijn dat meestal geen traditionele kostwinners, maar tweeverdieners.

Een vaste periode waarin de baas bepaalt wanneer de werknemer vakantie neemt, zou verjonging in de weg staan. Uit een peiling onder driehonderd leden concludeert de bond dat negentig procent vindt dat ze zelf moeten kunnen bepalen wanneer ze op vakantie gaan

Officieel mogen werknemers in de bouw al sinds de jaren tachtig zelf bepalen wanneer ze vrij nemen, maar in de praktijk zou dat vaak nog niet gebeuren.

Ook de vereniging van gespecialiseerde aannemers, Aannemersfederatie Nederland, wil de bouwvak aanpakken. Directeur Wim van der Maas wijst er op dat de bouw door de vorst in de winter een hele tijd stil lag. "Nu kunnen we bouwen, en dan geven we iedereen vrijaf."

Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland houden ieder jaar minder bedrijven bouwvak.