HBO-raad bagatelliseert 'diplomazwendel'

De hetze tegen hbo-instellingen die studenten een alternatieve afstudeerroute aanbieden, is onterecht. Dat zegt voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad woensdag in een interview in NRC Handelsblad. Na de onstane ophef over mogelijk dubieuze praktijken op Hogeschool InHolland worden volgens hem andere hbo's onterecht onder vuur genomen.

Bij InHolland zouden studenten die al lang stonden ingeschreven, een diploma hebben gekregen zonder al het werk te hebben gedaan dat daar normaal voor nodig is. De scholen zouden dit doen om de subsidie voor afgestudeerde studenten niet mis te lopen.

"Er is nog geen enkel bewijs geleverd dat er op hogescholen gefraudeerd wordt", zegt Terpstra in de krant. "We zitten met een beschuldiging aan het adres van InHolland, die wordt nu onderzocht door een onafhankelijke commissie." Oud-burgemeester Gerd Leers is dinsdag met het onderzoek naar de vermeende diplomazwendel begonnen.

Andere hbo-scholen liggen in de media ook onder vuur, maar dat is volgens Terpstra onterecht. "De Hanzehogeschool in Groningen is in de publiciteit bijvoorbeeld volslagen onterecht geknipt en geschoren. De afstudeertrajecten waarover onder meer op Geenstijl werd bericht, zijn gewoon in orde."

Volgens Terpstra is er niets mis mee als studenten vakken schrappen als ze kunnen aantonen dat ze inmiddels in het bedrijfsleven relevante vaardigheden hebben opgedaan. Hij vindt wel dat zoiets alleen in uitzonderlijke gevallen moet gebeuren.