Meer auto's en brommers gestolen

Na een jarenlange daling is het aantal gestolen auto's en brommers in de eerste helft van dit jaar flink gestegen. Het aantal gestolen auto's steeg van bijna 5500 in de eerste helft van vorig jaar naar 5900. Het aantal gestolen brom- en snorfietsen steeg van bijna 5800 naar 7400, meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

In 2000 werden nog ruim 12.600 auto's gestolen. Dat nam geleidelijk af, tot dit jaar. Auto's van het merk Volkswagen worden het vaakst gestolen, namelijk ruim vijftienhonderd keer. Op de tweede en derde plaats staan Ford (waarvan er 479 werden gestolen) en Opel (476).

Auto's van het merk Chevrolet worden het minst gestolen, 23 keer. Ook voelen dieven zich vaak te goed voor een Saab (26 keer gestolen) of een Daewoo (27 keer gestolen).

Dat veel Volkswagens worden gestolen, komt doordat er veel van rondrijden. Maar ook procentueel gezien worden ze het vaakst gestolen. Per tienduizend werden er zeventien geroofd, terwijl het gemiddelde zeven per tienduizend auto's is. Het risico op diefstal is het kleinst bij de merken Dacia, Triumph en Citroën. Daar werden per tienduizend auto's vijf auto's gestolen.

Als het gaat om autosoorten werd de Audi Quattro het meest gestolen. Van de zevenhonderd die er in Nederland rondrijden werden er elf gestolen.