Informateurs bellen met koningin

Informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) hebben koningin Beatrix dinsdagavond telefonisch ingelicht over het mislukken van de onderhandelingen voor een paars-plus-kabinet. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Dinsdag werd aan het einde van de middag bekend dat de formatie was mislukt. VVD-leider Mark Rutte gaf in een toelichting aan dat de onderhandelingen zijn stukgelopen op de financiën.

De eisen die Rutte stelde op het gebied van de bezuinigingen, bleken onverteerbaar voor met name de PvdA. Rutte wilde minimaal achttien miljard euro bezuinigen tot 2015, zonder dat dit leidt tot lastenverzwaring voor burgers. Deze eis, in combinatie met de opstelling van de liberaal op het gebied van de woningmarkt en mobiliteit, bleken onacceptabel.

De verwachting is dat de informateurs woensdag hun eindverslag over de mislukte onderhandelingen aan de koningin aanbieden, waarna ze vermoedelijk later op de dag het verslag zullen toelichten. De tijdstippen zijn echter nog niet zeker, zegt de woordvoerder van de RVD.