[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag wordt de achttiende etappe verreden van de Tour de France van Salies-de-Béarn naar Bordeaux over 198 kilometer. Er wordt een massasprint verwacht in de nagenoeg vlakke etappe, maar na de Pyreneeën zouden ook de vluchters een kans kunnen hebben.

Salies-de-Béarn
Salies-de-Béarn ligt tussen Pau en Biarritz en heeft ongeveer 5.000 inwoners. De naam van de stad komt doordat in de stad natuurlijk gevormd salinewater (Zilt water) is te vinden. Dit is water met een extra hoog zoutgehalte.

De stad heeft één keer eerder de Tour de France over de vloer gehad. Daarvoor moeten we wel terug naar voor de Tweede Wereldoorlog. In 1939 was de Belg Marcel Kint, op dat moment de wereldkampioen, de sterkste.

Bordeaux
Bordeaux heeft de Tour de France al heel wat meer over de vloer gehad. Al 79 keer werd de stad eerder aangedaan en vaak won er een sprinter. Eerdere sprintwinnaars waren onder andere Jean-Paul van Poppel en Erik Zabel. Maar ook avonturiers konden winnen in de stad. Zo boekte Servais Knaven er zijn enige ritzege in de Tour.

De stad is uiteraard over de hele wereld bekend om de wijnen die uit de omgeving komen. Sinds juni 2007 staat een deel van de stad, de Port de la Lune, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Etappebeschrijving
Een nagenoeg vlakke etappe vandaag in de Tour de France, maar het is allerminst zeker of er een massasprint te zien zal zijn. Leider Hushovd in het puntenklassement zal het liefst zoveel mogelijk punten weg zien gaan naar andere renners, terwijl het nog maar te zien moet zijn of HTC-Columbia of Lampre zijn treintjes voor Cavendish en Petacchi in orde zullen krijgen.

De etappe naar Bordeaux kent dus geen bergen. Wel zijn er twee tussensprints, waarna na 198 kilometer wordt gefinisht.

 

Profiel


Algemeen klassement na de zeventiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 83.32,39
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,08
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 3,32
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 3,53
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 5,27
6 Robert Gesink
Rabobank + 6,41
7 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 7,03
8 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 9,18
9 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 10,12
10 Chris Horner (VS) RadioShack + 10,37
54 Koos Moerenhout Rabobank + 1:43,25


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cavendish
**** Petacchi
*** Ciolek
** Boasson Hagen, Hushovd
* Rojas, Mondory