Primaat toch niet uitgestorven

Onderzoekers hebben in een woud in Centraal-Sri Lanka een zeldzame primaat gefotografeerd waarvan men dacht dat hij al zestig jaar was uitgestorven. Dat heeft het zoölogische genootschap van Londen maandag gezegd.

De slanke lori met grote ogen en korte ledematen kon na een lange zoektocht in het Sri Lankaanse nationale park Horton Plains door de onderzoekers gefotografeerd worden. Volgens teamleider Saman Gamage is het zoogdier zestig jaar lang niet gezien tot een onderzoeker in 2002 de ogen van het diertje zag. Daarna werd de zoektocht geïntensiveerd tot de lori op foto kon worden vastgelegd. "We zijn dolblij dat we de eerste foto's ooit hebben gemaakt en we zijn bestaan kunnen bewijzen", aldus een medewerker van het genootschap.

De populatie primaten begon af te nemen toen Britse koloniale overheersers vanaf de negentiende eeuw grote delen van het woud ontgonnen voor koffie- en theeplantages, zei Gamage. Hij voegde eraan toe dat er wellicht meer lori's in kleine delen van het woud in het heuvelachtige gebied leven.