[NHL] Kovalchuk tekent bij Devils

De deal waar iedereen op zat te wachten in de NHL is rond: Ilya Kovalchuk tekent bij de New Jersey Devils. Lange tijd leken de Los Angeles Kings de beste papieren te hebben omdat zij meer ruimte in hun salary cap hebben, maar uiteindelijk blijft de veelscorende Rus bij de ploeg die hem gedurende het afgelopen seizoen binnenhaalde.

De 27-jarige Rus wachtte lang met tekenen, voornamelijk omdat hij een topsalaris wilde. Zo wees hij al eerder een zevenjarig bod van maar liefst zestig miljoen euro van de Devils af omdat hij naar verluidt het maximale bedrag van tien miljoen euro per jaar wilde verdienen. Vervolgens was hij lang met de Kings in onderhandelingen, en die onderhandelingen werden maar liefst driemaal gestaakt omdat de partijen het niet eens konden worden. Het leek er daardoor zelfs even op dat Kovalchuk zou tekenen bij een club in de KHL, de Russische ijshockeycompetitie waar (nog) geen salary cap is.

De Devils zijn zoals te verwachten in hun nopjes met het tekenen van de superster die in de afgelopen zes seizoenen steeds meer dan veertig goals maakte. "We weten allemaal dat hij een uitzonderlijk talent is. Bovendien heb ik van niemand uit de organisatie een slecht woord over hem gehoord. Hij is een geweldige teamgenoot en zal het hier zeer waarschijnlijk goed naar zijn zin hebben," aldus de nieuwe Devils-coach John MacLean.  "Hij heeft hier voornamelijk met één doel getekend: de Stanley Cup. Hier krijgt hij zonder meer de kans om daarvoor te spelen." De Devils zullen wel wat ruimte vrij moeten maken in hun salarishuishouding om Kovalchuk te betalen, aangezien zij al redelijk aan hun maximum zaten.

De Kings zijn vanzelfsprekend teleurgesteld. Tim Leiweke, directeur van de Kings, reageerde als volgt in een e-mail naar de Los Angeles Times: "Hij had twee hele goede keuzes. New Jersey bood simpelweg meer geld. We hebben alles geprobeerd, maar wilden wel genoeg geld overhouden om onze jonge spelers te behouden. Dat is helaas niet gelukt, maar dat is niet omdat we er niet genoeg moeite in hebben gestoken of te weinig geld hebben geboden."

Details over het salaris van Kovalchuk zijn nog niet bekendgemaakt.