Verhagen: Bouterse niet welkom in Nederland

De nieuwe president van Suriname Desi Bouterse is niet welkom in Nederland, anders dan om zijn gevangenisstraf uit te zitten. Nederland zal met Bouterse alleen contacten onderhouden 'op basis van functionele noodzaak'. Dat heeft minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken maandag laten weten in reactie op de verkiezing van Bouterse.

"We kunnen niet van tafel vegen dat Bouterse in Nederland tot elf jaar is veroordeeld wegens drugshandel", stelde Verhagen. Maar de bewindsman wijst erop dat Bouterse door de benoeming immuniteit geniet wegens het internationale recht. "Als gevolg daarvan kan het vonnis tegen Bouterse pas ten uitvoer worden gebracht nadat hij zijn ambt heeft neergelegd, en het mogelijk is om hem te arresteren."

Nederland zegt tegelijkertijd de uitslag van de democratische verkiezingen en de keuze van het Surinaamse parlement te respecteren. Er wordt gestreefd naar een zakelijke en betrokken relatie met het land. "Nederland zal de nieuwe Surinaamse regering op haar benoemingen, beleidsvoornemens en beleidsdaden beoordelen. De verplichtingen die Nederland zijn aangegaan, worden ongewijzigd nagekomen tenzij dit door ontwikkelingen niet meer mogelijk zou zijn."