EU roept op tot openen grenzen Gaza

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft Israël zondag nadrukkelijk opgeroepen om de grenzen te openen met Gaza, een dichtbevolkt Palestijns gebied waar Hamas regeert.

Ashton bezocht Gaza zaterdag en zondag, onder meer om de grensovergangen te bekijken. Israël heeft de laatste tijd de blokkades iets versoepeld, na zware internationale druk. "Er zijn kleine tekenen van beleidsverandering om goederen Gaza binnen te laten, maar we blijven oproepen voor de opening van de grenzen. Mensen en goederen moeten vrij in en uit kunnen", zei Ashton bij een bezoek aan Ramallah.

De vrije toegang moet het mogelijk maken dat "de inwoners van Gaza bedrijven kunnen opzetten, hun economie laten opbloeien en zo hun kinderen een toekomst krijgen", zei Ashton.

De Britse barones Ashton bood aan dat de EU een rol kan spelen bij de grensovergangen, onder bepaalde voorwaarden. Ze stelde dat aan die voorwaarden momenteel niet wordt voldaan.

Ashton schonk nog 40 miljoen euro extra aan de Palestijnse Autoriteit, tijdens een bezoek aan premier Salam Fayyad van de noodlijdende Palestijnse Autoriteit. In de herfst wil ze verdere financiële steun bespreken. De Europese Unie is al de grootste donateur van de Palestijnen.

Het was al de tweede maal in vier maanden dat Ashton de Gazastrook bezocht. Ze is van plan vaker terug te keren en te blijven werken aan openstelling van de grenzen.

Israël sloot de grenzen in 2006, toen Hamas een Israëlische soldaat gevangen nam. Hamas wordt door veel westerse leiders gezien als een terroristische groepering.