[Tour] Ritzege Riblon op Ax 3 Domaines

Christophe Riblon heeft de veertiende etappe gewonnen van de Tour de France. De Fransman van AG2r bleef als enige over van een vluchtgroepje en won de rit naar Ax 3 Domaines. De tweede plaats was voor Denis Menchov, terwijl Samuel Sanchez derde werd. Robert Gesink eindigde in een groepje met Alberto Contador en Andy Schleck, die de gele trui behield.

De etappe kende negen vluchters met daarbij onder andere David Zabriskie, Geraint Thomas, Jurgen van der Walle en Pierre Rolland. Ze kregen tien minuten voorsprong, maar al snel werd duidelijk dat de grote mannen om de etappewinst wilden strijden. Bij de voet van de Port de Pailhères van buitencategorie was de voorsprong al geslonken tot vier minuten.

Gelijk werden er grote groepen van het peloton afgereden en bleef al een selecte groep voorin over. Eén van de eerste aanvallers vanuit het peloton was Carlos Sastre, de nummer vijftien van het klassement. Vooraan bleven Van der Walle, Moinard en Riblon als enige over.

Daarachter reed Rafael Valls, die al eerder uit het peloton was ontsnapt en die rap dichter bij de koplopers kwam. Een slachtoffer in het peloton van het beulswerk van Astana en Saxobank was Lance Armstrong, die weer niet kon volgen. Ook wereldkampioen Cadel Evans had het moeilijk en bungelde lang achterin de groep op de Port de Pailhères.

Vooraan kwam Christophe Riblon alleen te zitten, die als eerste doorkwam op de top. De groep met Sastre volgde op bijna twee minuten, terwijl het peloton daar ruim een halve minuut achter zat. In de daarop volgende afdaling gebeurde weinig, waarna de klim naar Ax 3 Domaines begon.

Riblon had drie minuten voorsprong aan het begin van de klim waar Alexandre Vinokourov de forcing voerde in de groep. Vroege slachtoffers waren Roman Kreuziger en Ivan Basso van Liquigas. Ook Robert Gesink had het moeilijk, hing even aan het elastiek en moest lossen maar wist later weer aan te sluiten bij de groep der favorieten waarbij Contador en Schleck een psychologisch spel voerden.

Riblon bleef lang voorop, maar toen Contador en Schleck ervandoor gingen liep zijn voorsprong terug. Die aanval werd echter gecounterd door Denis Menchov, waardoor het tempo in de groep stokte. De kansen voor de dagzege van Riblon stegen daardoor. Ook bij de tweede poging van Contador konden Schleck en Menchov makkelijk volgen.

Contador en Schleck gingen bijna stilstaan, terwijl de rest wegreed met Gesink op kop, die een flinke versnelling plaatste en Menchov een aanval plaatste. Samuel Sanchez ging achter hem aan om zijn derde plaats te verdedigen in het klassement. Hij kwam erbij en reden samen naar de finish.

Riblon werd echter niet meer teruggezien en boekte daarmee zijn mooiste zege in zijn carrière. Menchov werd nog tweede, voor Sanchez. Beide boekten een tijdswinst van veertien seconden op een groep met Gesink, Van den Broeck, Schleck en Contador. Door het tijdsverlies van Leipheimer steeg Gesink één plaats in het klassement en staat nu zesde.