Van Geel: "Over twee jaar moeten we volledig gezond zijn"

Bij Roda JC is het besef doorgedrongen dat flinke bezuinigingen noodzakelijk zijn, aangezien de financiële situatie voor grote problemen kan zorgen. Op alle niveaus in de organisatie is de club bezig met saneringsmaatregelen.

Ongeveer anderhalf jaar geleden bleek dat Roda JC nauwelijks nog bestaansrecht had. "We zaten echt heel diep in de problemen", aldus technisch directeur Martin van Geel tegenover Voetbal International. Voordat de voormalige technisch directeur van Ajax en AZ naar Roda kwam, had de club 4,5 miljoen euro meer uitgegeven dan de club zich kon veroorloven.

Op brede schaal saneren was voor de club uit Kerkrade de enige optie. Aan de salarissen van de spelers werd een maximum verbonden en voor dure spelers die van buiten de EU afkomstig zijn, is geen ruimte bij Roda JC. Daarbij heeft de club ook op de personele organisatie bezuinigd, geen enkele laag werd gespaard.

Zo heeft Roda JC afscheid genomen van een assistent-coach en een scout. Vier contractspelers moesten eveneens afscheid nemen van de club. Vanwege het salarisplafond is ook huurling Arnold Kruiswijk naar FC Groningen vertrokken.

Contracten van twee jeugdtrainers werden evenmin verlengd. Op de burelen nam de club afscheid van een directielid, een secretaresse, een ticketing-medewerker en een commerciële kracht. Het aantal full-time banen is van 72 teruggevoerd naar 60. "We naderen het nulpunt. Over twee jaar moeten we volledig gezond zijn", aldus Van Geel.