OVSE zegt steun aan Kirgizië toe

Diplomaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben gisteren ingestemd meer steun te bieden aan het door geweld geplaagde Kirgizië. Er moet onder meer een multinationale politie-eenheid naar het Centraal-Aziatische land worden gestuurd. Hoe de steun concrete vorm moet krijgen bleef onduidelijk.

De diplomaten van de 56 bij de OVSE aangesloten landen kwamen bijeen in Kazachstan. Dat land zegde Kirgizië tien miljoen dollar (ruim 7,5 miljoen euro) toe voor de aanschaf van bouwmaterialen en brandstof voor energiecentrales.

De rust in het verarmde Kirgizië is weer enigszins teruggekeerd na een periode van geweld tussen etnische Kirgiezen en Oezbeken. In juni kwamen honderden mensen om het leven. De spanningen bleven hoog, omdat etnische Oezbeken het leger ervan beschuldigden buitenproportioneel veel geweld tegen hen te gebruiken.

De OVSE heeft nu gezegd vijftig politieadviseurs naar Kirgizië te sturen. Dit aantal werd door critici direct als veel te weinig weggewuifd, maar voorstanders noemden het een grote stap in de goede richting.