Top VVD achter Rutte

De VVD-top staat achter fractieleider Mark Rutte bij zijn gesprekken voor een paars-pluskabinet. De verwachting is dat Rutte de punten die belangrijk zijn voor de VVD uit de onderhandelingen sleept.

Rutte praatte zaterdagochtend het hoofdbestuur en de voorzitters van de kamercentrales tijdens een reguliere bijeenkomst bij over de coalitieonderhandelingen. Volgens een woordvoerder van het hoofdbestuur heeft iedereen vertrouwen in de VVD-fractieleider.

Voorzitter van de kamercentrales Henry Meijdam zei zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed overigens dat het kabinet zich het niet kan veroorloven op te veel punten geen bindende afspraken te maken. Informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage gaven eerder nog aan dat over de hoofdpunten van beleid afspraken worden gemaakt, maar er blijven 'vrije kwesties' over die aan de Tweede Kamer worden overgelaten.

Meijdam stelt echter dat te veel vrije kwesties 'een bijl aan de wortel van het kabinet is'. "Zit je in een hoogconjunctuur, dan zou je je dat misschien nog eenvoudig kunnen veroorloven. Maar nu is het van belang dat op een aantal hoofdpunten van beleid het kabinet weet wat er van haar verwacht wordt."