Risico staaroperatie te veel onderschat

Steeds meer mensen in Nederland krijgen last van loslatend netvlies. Dat komt doordat mensen tegenwoordig sneller een staaroperatie ondergaan. De risico's van zo'n operatie worden echter zwaar onderschat, stelt hoogleraar van het VU Medisch Centrum in Amsterdam Peter Ringens zaterdag in een interview in de GPD-kranten.

Ruim 160 duizend mensen ondergaan jaarlijks een staaroperatie in Nederland. De ingreep is hiermee de meest voorkomende operatie in Nederland. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens van de patiënt vervangen door een kunstlens. De kans dat netvlies loslaat, wordt door de ingreep drie keer zo groot.

Vroeger werd gewacht totdat het gezichtsvermogen ernstig was afgenomen, maar tegenwoordig stellen mensen steeds hogere eisen aan goed zicht. Ze ondergaan de operatie volgens Ringens daardoor sneller, maar hij waarschuwt voor het gemak waarmee dit gebeurt.

Zowel artsen als patiënten onderschatten de mogelijke complicaties bij een staaroperatie volgens hem en denken dat het een fluitje van een cent is. Hij noemt de operatie echter een 'chirurgisch trauma', aangezien er definitief iets in de anatomie van een oog verandert.